ADHD og Depresjon

By Spesialist i Psykiatri

ADHD og depresjon

Viktige punkter

  • ADHD og depresjon er forskjellige, men kan forekomme samtidig.
  • Symptomer på ADHD (som uoppmerksomhet og impulsivitet) kan ligne depresjon, noe som kompliserer diagnosen.
  • ADHD kan bidra til depresjon gjennom lav selvfølelse og vanskeligheter på skolen eller arbeidsplassen.
  • Kognitiv atferdsterapi og medikamenter som stimulerende midler eller antidepressiva kan hjelpe med å håndtere symptomer.
  • Strukturerte rutiner, mindfulness, trening, balansert kosthold, tilstrekkelig søvn, stresshåndtering og feiring av små prestasjoner kan komplementere profesjonell behandling for ADHD og depresjon.
  • Spesialistipsykiatri.no tilbyr spesialisert behandling og støtte for å håndtere ADHD og depresjon, med fokus på medfølende omsorg og effektive behandlingsplaner. 

Forestill deg å leve med ADHD. Du sliter allerede med uoppmerksomhet og mangel på fokus. Nå forestill deg å føle deg deprimert i tillegg. Det blir en utfordring som påvirker hverdagen din. Depresjon og ADHD er ikke det samme, men det er ofte en overlapning mellom de to. De kan også forekomme samtidig. Før vi begynner å forstå den kompliserte forbindelsen mellom depresjon og ADHD, er det viktig å vite hva hver av disse tilstandene er i seg selv. 

Hva er ADHD?

Forekomsten av ADHD i Norge ble estimert til å være rundt 2-5% blant barn og ungdommer. ADHD er en nevroutviklingsforstyrrelse som begynner i barndommen og varer hele livet.
Uoppmerksomhet: Personer med uoppmerksom ADHD sliter med å holde fokus på oppgaver de finner kjedelige, har problemer med å organisere tankene sine, følge samtaler og lar seg lett distrahere.
Hyperaktiv-impulsivitet: Personer med hyperaktiv-impulsiv ADHD føler seg alltid rastløse, sier ofte ting uten å tenke seg om, og har vanskelig for å sitte stille (som å sitte i klasserommet under timer).
Kombinasjon av uoppmerksom og hyperaktiv-impulsiv: Personer med den kombinerte typen ADHD har både uoppmerksomme og hyperaktiv-impulsive trekk.

Hva er Depresjon?

Depresjon handler om mer enn bare å føle seg trist eller nedstemt. Mange opplever gjentatte perioder som kan vare i uker, måneder eller til og med lengre.

Symptomer på depresjon inkluderer:

  • Følelse av tristhet, håpløshet eller tomhet 
  • Irritabilitet, frustrasjon eller rastløshet 
  • Tap av interesse for ting du pleide å like å gjøre 
  • Problemer med konsentrasjon 
  • Spiser for lite eller for mye 
  • Søvnproblemer som å ha problemer med å sovne eller våkne opp om natten 
  • Følelse av overveldende tretthet 

Depresjon kan gjøre hverdagslige oppgaver som å gå på jobb eller skole, ta vare på seg selv og spise godt, veldig vanskelig. I alvorlige tilfeller kan depresjon til og med føre til selvmordstanker, noe som gjør det til en livstruende tilstand

Hvordan er ADHD og Depresjon Relatert? 

For noen mennesker kan ADHD og depresjon forekomme samtidig uten en direkte sammenheng mellom de to. Depresjon kan ha ulike årsaker og risikofaktorer som ikke har sammenheng med ADHD, som en familiehistorie med depresjon eller en fysisk sykdom

Likevel reiser dette fortsatt et viktig spørsmål, Forårsaker ADHD depresjon?

I noen tilfeller kan ADHD føre til depresjon. ADHD kan øke sjansene for å utvikle depresjon på flere måter:

Lav selvfølelse og negativ selvoppfatning: Personer med ADHD har ofte lavere selvfølelse og en negativ oppfatning av seg selv.
ADHD som påvirker arbeid og skole: ADHD-symptomer kan føre til at en person sliter med skole eller arbeidsprestasjoner. Dette kan få en person til å føle at de ikke har møtt forventninger eller mål. De kan også slite med karakterer eller å finne og beholde en jobb.
Symptomer som gjør det vanskelig å opprettholde relasjoner: Noen mennesker med ADHD synes det er vanskelig å opprettholde sunne relasjoner. ADHD-symptomer kan gjøre det vanskeligere å kommunisere effektivt, lese kroppsspråk og passe inn.

Til syvende og sist kan vanskeligheter på jobb, skole og i relasjoner føre til depresjon. Dette kan være frustrerende og opprørende, spesielt for de med ADHD som ikke er diagnostisert ennå, og kan slite med oppgaver som virker enkle for andre.

Hva er Symptomene på ADHD og Depresjon? 

Noen symptomer på ADHD og depresjon kan overlappe, noe som kan gjøre diagnosen utfordrende.
Disse inkluderer:
Begge kan gjøre det vanskelig å fokusere på arbeid og oppgaver.

Søvn og spiseproblemer kan også være vanlige ved depresjon og ADHD, spesielt for de som tar ADHD-stimulerende medikamenter.

Fordi noen symptomer på ADHD kan ligne depresjon, er det viktig å oppsøke lege eller helsepersonell for å få riktig diagnose.

Søk Profesjonell Hjelp

Å leve med ADHD og depresjon kan være utfordrende, men du trenger ikke å stå alene i det. Våre spesialister på spesialistipsykiatri.no er eksperter på å behandle både ADHD og depresjon.
Enten du sliter med vedvarende uoppmerksomhet, hyperaktivitet, impulsivitet, konstant bekymring eller følelser av håpløshet, er vi her for å tilby støtte og effektive behandlingsalternativer. Ikke nøl med å kontakte oss hvis du trenger hjelp til å håndtere disse utfordringene. Din mentale helse er vår prioritet.

Risikofaktorer for Samtidig ADHD og Depresjon

Visse faktorer kan øke risikoen for å ha både ADHD og depresjon samtidig. Noen av disse inkluderer:

Å være kvinne: Selv om ADHD er vanligere hos menn, er kvinner mer sannsynlig å ha både ADHD og depresjon.
Uoppmerksom type: De som er diagnostisert med den uoppmerksomme typen ADHD, har større sannsynlighet for å bli diagnostisert med depresjon.
Morens mentale helse: Hvis en mor opplever depresjon under graviditeten, øker det sjansen for at barnet senere blir diagnostisert med ADHD, depresjon eller begge deler.
Tidlig debut: Å bli diagnostisert med ADHD i barndommen øker risikoen for å utvikle depresjon og selvmordstanker i voksen alder.
Mangel på behandling: Personer med ubehandlet ADHD har større risiko for depresjon på grunn av problemer som lav selvfølelse og andre sekundære problemer.

Hvilke Medikamenter Brukes til å Behandle ADHD med Depresjon?

Listen er nevnt nedenfor:
Stimulanter
Stimulanter kan forskrives for ADHD for å øke hjernens kjemikalier som forbedrer fokus. Imidlertid kan medisiner for ADHD ha bivirkninger som tap av matlyst eller vanskeligheter med å sove.
Ikke-stimulanter
Ikke-stimulanter kan også forskrives for ADHD.
Antidepressiva
Antidepressiva kan forskrives for depresjon, noe som også kan bidra til å lindre symptomer på ADHD & ta flere uker før før man ser om de virker.
Psykologer kan også gi vitaminer for å behandle ADHD og Depresjon.

Hvilken Terapi Hjelper til med å Overvinne ADHD med Depresjon? 

Psykoterapi for ADHD fokuserer på å forbedre konsentrasjonen og øke selvfølelsen, mens terapi for depresjon ofte innebærer å identifisere og endre negative tanker og atferd, noe som også kan være til nytte for ADHD. 

Selvhjelpstips for Behandling av ADHD med Depresjon 

Noen selvhjelpstips og triks er nevnt nedenfor: 

Skap en Strukturert Rutine 

Daglig Timeplan: Etablere en daglig rutine som inkluderer spesifikke tidspunkter for å stå opp, måltider, arbeid, trening og leggetid. Konsistens kan bidra til å håndtere ADHD-symptomer og redusere stress som bidrar til depresjon. 

Praktiser Mindfulness og Meditasjon

Tankefullhet: Mindfulness-øvelser kan bidra til å øke fokuset og redusere angst. Teknikker som dyp pusting, meditasjon og kroppsskanning kan være spesielt nyttige.
Meditasjonsapper: Bruk apper som Headspace eller Calm for å veilede deg gjennom meditasjonsøvelser som er spesielt utformet for å forbedre fokuset og redusere stress.

Vær Fysisk Aktiv

Regelmessig Trening: Fysisk aktivitet kan forbedre humøret og redusere symptomer på både ADHD og depresjon. Trene minst 30 minutter de fleste dager i uken. 

Oppretthold et Sunn Kosthold

Balansert Ernæring: Spis et balansert kosthold med mye frukt, grønnsaker, magre proteiner og fullkorn for å støtte hjernens funksjon og generell velvære.
Unngå Stimulanter: Begrens koffein og sukker, som kan øke ADHD-symptomer og stemningssvingninger.

Få Tilstrekkelig Søvn 

Søvnhygiene: Etablere en avslappende rutine før sengetid, unngå skjermer før sengetid og skap et komfortabelt søvnmiljø for å forbedre søvnkvaliteten. 

Håndter Stress 

Avslapningsteknikker: Engasjer deg i aktiviteter som hjelper deg med å slappe av, for eksempel lesing, lytting til musikk eller tilbringe tid i naturen. 

Praktiser Kognitive Atferdsteknikker 

Utfordre Negativ Tanker: Bruk kognitive atferdsteknikker til å identifisere og utfordre negative tankemønstre. Endre dem med realistiske tanker.
Sett Realistiske Mål: Sett oppnåelige mål for å bygge tillit og redusere følelsen av fiasko.

Feire Små Seire 

Anerkjenn Framgang: Ta deg tid til å anerkjenne og feire prestasjonene dine, selv de små. Dette kan øke selvfølelsen og motivasjonen din. 

Sliter du med ADHD og Depresjon?

Å leve med ADHD og depresjon kan være utfordrende, men du trenger ikke gjøre det alene. Våre spesialister på spesialistipsykiatri.no er eksperter på å behandle individer som håndterer både ADHD og depresjon.
Enten du sliter med vanskeligheter innen fokus, impulsivitet, lavt stemningsleie eller følelser av håpløshet, er vi her for å tilby støtte og effektive behandlingsalternativer. Ta gjerne kontakt med oss hvis du trenger hjelp til å navigere gjennom disse utfordringene. Din mentale velvære er vår prioritet.

Ofte Stilte Spørsmål (FAQs)!

Kan behandling for ADHD hjelpe med depresjon? 

Ja, behandling av ADHD kan indirekte hjelpe med depresjon.

Er det spesifikke terapier som tar for seg både ADHD og depresjon?

Kognitiv atferdsterapi (CBT) brukes ofte for både ADHD og depresjon. 

Hva skal jeg gjøre hvis jeg tror jeg har både ADHD og depresjon?

Det er viktig å søke profesjonell hjelp. Våre spesialister på spesialistipsykiatri.no er eksperter på å behandle ADHD og depresjon. 

Hvordan kan jeg bestille time for å behandle adhd og depresjon ? 

Du kan kontakte Spesialistipsykiatri.no for å avtale et møte og snakke om bekymringene dine på et trygt sted. 

Fokuserte nøkkelord: ADHD, beste medisin for ADHD og depresjon, forskjellen mellom depresjon og ADHD, vitaminer for ADHD og depresjon 

Mest leste artikler

ADHD og utbrent

ADHD og utbrent

Viktige punkter ADHD og utbrent kan manifestere seg som fysisk, mental og følelsesmessig utmattelse, irritabilitet og redusert produktivitet.  ADHD-utbrenthet kan

Les Mer...
Sosial fobi

Sosial fobi

Viktige punkter Sosial fobi innebærer overdreven og vedvarende frykt for sosiale eller prestasjonssituasjoner.  Personer med sosial fobi kan unngå sosiale

Les Mer...
Psykotisk depresjon

Psykotisk depresjon

Viktige punkter Psykotisk depresjon er en alvorlig psykisk helsetilstand. Den kombinerer symptomer på depresjon og psykose.  Hallusinasjoner, vrangforestillinger og uorganisert

Les Mer...
Bipolar lidelse og kjaerlighet

Bipolar lidelse og kjærlighet

Viktige punkter Bipolar lidelse er en psykisk helsetilstand som påvirker humør, energi og aktivitetsnivå.  Uforutsigbare humørsvingninger og følelsesmessige oppturer og

Les Mer...
Scroll to Top