Viktige punkter
- Å leve med diabetes kan føre til følelser av tristhet, angst eller håpløshet, noe som påvirker diabetesbehandlingen.
- Faktorer som endringer i hjernekjemi, hormonell ubalanse, betennelse, stress, livsstils justeringer og økonomisk belastning bidrar til depresjon ved diabetes.
- Leger diagnostiserer depresjon hos diabetikere ved å vurdere humørsvingninger, symptomer som appetitt og søvnforandringer og diabetesbehandling.
- Behandling inkluderer terapi, medisiner, diabetesbehandling gjennom utdanning, livsstilsendringer og vanlig medisinsk behandling.
- Hold deg til en rutine, hold deg aktiv, spis balanserte måltider, overvåk blodsukkeret, få nok søvn, håndter stress og hold kontakten med andre.
- Besøk Spesialist i psykiatri sin hjemmeside for timebestilling.
Å leve med diabetes er en overveldende opplevelse. Ikke bare påvirker diabetes bukspyttkjertelsystemet i kroppen, det kan også føre til psykologiske symptomer. Forskning viser at nesten 40 % av diabetikere deler at de føler seg engstelige og deprimerte på grunn av alvorlighetsgraden av sykdommen. Den psykologiske belastningen ved å leve med diabetes og depresjon kan bli for mye. La oss diskutere det harde scenariet med diabetes og depresjon og hvordan man kan håndtere sin fysiske og psykiske helse.
Hva er diabetesdepresjon?
Diabetesdepresjon refererer til følelsen av tristhet, angst eller håpløshet som kan oppstå hos personer som lever med diabetes. Det er ikke bare å føle seg nede av og til. Det er en vedvarende følelsesmessig kamp som kan påvirke hvor godt noen håndterer diabetes. Å håndtere blodsukkernivået og håndtere de daglige kravene til diabetes kan noen ganger føre til stress og følelsesmessig belastning, noe som kan bidra til diabetesdepresjon. Våre psykiatere ved Spesialist i psykiatri oppfordrer personer med diabetes til å få hjelp og ikke vent på at symptomene blir verre. Det er mange nyttige strategier for å håndtere diabetes og depresjon.
Kan diabetes føre til depresjon?
Forholdet mellom diabetes og depresjon er fortsatt ukjent. Noen faktorer kan imidlertid øke risikoen for depresjon hos diabetikere, for eksempel:
Håndtere diabetes hver dag
Å håndtere diabetes betyr å kontrollere blodsukkernivået regelmessig, diett, ta medisiner og holde seg aktiv. Disse oppgavene kan være utfordrende og kan få deg til å føle deg stresset eller frustrert. Det kan føre til at du føler deg nedstemt eller overveldet.
Hvordan diabetes påvirker livet ditt
Diabetes kan endre hvordan du lever fra dag-til-dag. Å føle seg trøtt, ha opp- og nedturer i energien og å bekymre seg for helseproblemer kan alle påvirke hvordan man føler deg. Det gjør det også vanskelig å gjøre ting du liker eller være sammen med andre. Alt dette kan gjøre en person trist eller ensom.
Hvordan kropp og sinn henger sammen
Det er grunner til at kropp og sinn kan føle seg ustabil når du har diabetes. Endringer i blodsukkernivået kan påvirke kjemikalier i hjernen som styrer humøret ditt. Videre kan stresset ved å håndtere en langvarig sykdom som diabetes gjøre deg mer engstelig eller trist.
Føler seg alene eller bekymret
Å leve med diabetes kan vekke mange følelser. Du kan bekymre deg for helsen din i fremtiden eller føle deg stresset over kostnadene ved behandling. Disse følelsene kan bygge seg opp og påvirke humøret ditt, slik at du føler deg mer alene eller bekymret.
Ikke glem at hjelpen er der, du er ikke alene!
Hjelp er tilgjengelig hos Spesialist i psykiatri hvis du føler deg nedstemt. Å snakke med psykiateren din kan gi deg måter å takle både diabetes og tristhet på. De foreslår endringer i rutinen din, terapi eller medisinering for å hjelpe deg å føle deg bedre.
Har personer med diabetes de samme depresjonssymptomene?
Diabetikere kan føle de samme symptomene relatert til generell depresjon, for eksempel:
- Føler seg trist eller tom på innsiden
- Tap av interesse for aktiviteter de en gang likte
- Endringer i appetitt eller vekt
- Problemer med å sove eller sove for mye
- Føler seg sliten eller mangler energi
- Vansker med å konsentrere seg eller ta avgjørelser
- Tanker om verdiløshet eller skyld
- Tanker om død eller selvmord
Imidlertid kan de også slite med noen utfordringer relatert til diabetes, for eksempel:
- Diabetesbehandling: Depresjon kan gjøre det vanskeligere å holde tritt med oppgaver som å sjekke blodsukkernivået eller ta medisiner regelmessig.
- Innvirkning på egenomsorg: Folk kan slite med å holde seg til et sunt kosthold eller treningsrutine på grunn av lav motivasjon eller energi.
- Fysiske symptomer: Dårlig administrert diabetes på grunn av depresjon kan føre til økt tørste, hyppig vannlating eller tretthet.
Emosjonelle og atferdsmessige tegn
- Føler seg overveldet av kravene til å håndtere diabetes
- Irritabilitet eller humørsvingninger
- Unngå diabetesrelaterte oppgaver
- Økt stress eller angst for diabetes
Sosiale og psykologiske faktorer
- Føler seg isolert eller misforstått på grunn av diabetes
- Håndtere stigma eller negative følelser om tilstanden
- Tilpasning til livsendringer etter diagnose
Hva er årsakene til depresjon hos diabetikere?
Hvordan kan diabetes føre til depresjon? Årsakene bak dette involverer komplekse faktorer, for eksempel:
Hjernekjemi
Ubalanse i nevrotransmittere, som serotonin og dopamin, kan føre til depresjon. Svingninger i blodsukkernivået kan også påvirke hjernens funksjon og humørregulering.
Hormonelle faktorer
Diabetes påvirker kroppens hormonbalanse. Det inkluderer stresshormoner som kortisol, som kan påvirke humøret. Du kan føle deg deprimert på grunn av de hormonelle endringene som skjer på grunn av insulinresistens og metabolsk dysfunksjon i kroppen din.
Betennelse
Diabetes fører til kronisk lav gradig betennelse i hele kroppen, som også kan påvirke hjernen. Betennelse har vært knyttet til utviklingen av depresjon hos diabetikere og ikke-diabetikere.
Emosjonelt stress
Å håndtere en kronisk sykdom som diabetes kan være stressende. Det kan føre til frustrasjon, tristhet eller angst over tid.
Diabetes nød
Stress relatert til de daglige oppgavene, diett og komplikasjoner av diabetes kan skape en unik form for emosjonell nød kalt “diabetes nød.” Det kan overlappe med symptomer på klinisk depresjon og påvirke mental helse.
Livsstilsendringer
Diabetes kommer med nye regler for kosthold, medisiner og fysisk aktivitet. Å tilpasse seg nye kostholds restriksjoner, medisiner eller krav til fysisk aktivitet kan være utfordrende og påvirke humøret og det generelle velværet.
Økonomisk stress
Kostnaden for diabetesbehandling, inkludert medisiner, forsyninger og helsetjenester, kan skape økonomisk belastning, som er en kjent risikofaktor for depresjon.
Hvordan diagnostisere depresjon hos personer med diabetes?
Hvis du har diabetes og dårlig humør, snakk med en lege. Legen din vil spørre om hvordan du har følt deg i det siste. De kan også spørre om du har vært trist eller mistet interessen for ting du pleide å glede deg over. Legen vil sjekke appetittmønstrene dine, søvnproblemer, lav energi eller konsentrasjonsproblemer.
Bruke spørreskjemaer
Du kan fylle ut et skjema med spørsmål om følelsene dine og hvordan de påvirker hverdagen din. Det hjelper legen å forstå hvor mye du kan ha å gjøre med depresjon.
Ser på diabetesbehandling
Legen vil spørre om hvor godt du har håndtert diabetesen din. Depresjon kan gjøre det vanskeligere å ta medisiner regelmessig, spise sunt eller sjekke blodsukkeret etter behov. De kan også se på de siste blodsukkeravlesningene dine for å se om det har vært noen endringer som fører til depresjon.
Se etter andre årsaker
Hvis det ikke er andre helseproblemer eller medisiner som forårsaker symptomene dine, kan legen gjøre tester eller stille flere spørsmål.
Oppfølging og support
Hvis du får diagnosen depresjon, vil psykiateren din avtale oppfølgingsbesøk og utarbeide en behandlingsplan for deg.
Hva er behandlingen av diabetesdepresjon?
Behandlingen av diabetesdepresjon dreier seg hovedsakelig om å håndtere deprimerte følelser på grunn av blodsukkersvingninger. Protokollen til psykiateren går vanligvis som følger:
Terapi og rådgivning
Kognitiv atferdsterapi hjelper deg å identifisere og endre negative tankemønstre og atferd som bidrar til depresjon. Den lærer også mestringsferdigheter for å håndtere stress og forbedre problemløsning. Interpersonlig terapi fokuserer på å forbedre relasjoner og kommunikasjonsevner, som kan påvirkes av både depresjon og diabetesrelatert stress. Regelmessige økter med en terapeut kan gi emosjonell støtte og veiledning i å håndtere begge tilstander effektivt.
Medisinering
Selektive serotonin reopptakshemmere eller andre antidepressive medisiner hjelper til med å regulere humøret. Disse medisinene kan være effektive i behandling av depresjon og er generelt trygge for personer med diabetes.
Diabetesbehandling
Å lære mer om diabetesbehandling gjennom utdanningsprogrammer kan gi enkeltpersoner mulighet til å ta kontroll over helsen sin. Å forbedre blodsukkernivået gjennom kostholds tips og regelmessig overvåking kan påvirke humøret og det generelle velvære.
Egenomsorgstips for å hjelpe til med å håndtere diabetes og depresjon
Å håndtere både diabetes og depresjon kan være utfordrende. Men å ta vare på deg selv kan gjøre en stor forskjell. Her er noen enkle tips om selvpleie:
- Hold deg til en rutine: Spis måltider og ta medisiner daglig. En rutine kan hjelpe deg til å føle deg mer i kontroll og stabil.
- Hold deg aktiv: Selv en kort spasertur eller skånsom trening kan øke humøret og hjelpe til med å kontrollere blodsukkernivået. Finn aktiviteter du liker og gjør dem til en del av dagen din.
- Spis sunt: Fokuser på balanserte måltider med mye frukt, grønnsaker, magre proteiner og fullkorn. Å spise godt kan bidra til å stabilisere energinivået og humøret ditt.
- Overvåk blodsukkeret: Som legen din anbefaler, sjekk blodsukkeret regelmessig. Å holde oversikt kan hjelpe deg å forstå hvordan kroppen din reagerer på mat, trening og medisiner.
- Få nok søvn: Sikt på minst syv timer hver natt. God søvn kan forbedre humøret og energinivået, noe som gjør det lettere å håndtere både diabetes og depresjon.
- Håndter stress: Øv på avslapningsteknikker som dyp pusting, meditasjon eller yoga. Stress kan påvirke begge tilstandene, så det er viktig å finne måter å slappe av på.
- Hold kontakten: Nå ut til venner, familie eller støttegrupper. Å snakke med andre som forstår kan gi følelsesmessig støtte.
Diabetes depresjon er overkommelig!
Å bli deprimert på grunn av en endret diabetiker rutine er forståelig. Vi forstår følelsene dine. Derfor anbefaler vi i spesialist i psykiatri å få øyeblikkelig hjelp.
Bestill en time i dag for å diskutere hvordan du kan forbedre symptomene dine og ha det bra med deg selv.
Ofte Stilte Spørsmål (FAQs)!
Er depresjon et symptom på høyt blodsukker?
Depresjon er ikke et fysisk tegn på diabetes. Studier tyder imidlertid på at depresjon og diabetes har en sammenheng, akkurat som forbindelsen mellom sinn og kropp.
Kan diabetes få deg til å føle deg deprimert?
Ja, diabetes har en tendens til å få en person til å føle seg deprimert. Å bli diagnostisert med diabetes kan føre til stress, utbrenthet og dårlig humør.
Kan diabetes påvirke sinnet ditt?
Diabetes påvirker ikke lærings- og tenkeevner. Imidlertid kan det påvirke hukommelse og oppmerksomhetsspenn.
Hvordan kan jeg bestille time for depresjonsbehandling?
Du kan besøke nettsiden Spesialist i psykiatri for å bestille time. Ingen henvisning er nødvendig, og du trenger ikke vente mye. Vi vil kontakte deg så snart en spilleautomat åpner seg.