Viktige punkter
- Situasjonsbestemt angstlidelse oppstår i nye eller ukjente situasjoner. Det er ikke et eget problem, men noe mange opplever.
- Symptomene kan være forskjellige for alle. Vanlige ting som utløser det inkluderer jobbintervjuer, å snakke foran folk og sosiale sammenkomster.
- For å se forskjellen mellom situasjonsangst og angstlidelser, er det best å oppsøke en profesjonell. Hovedforskjellene er hvor sterk angsten er og hvor ofte den skjer.
- Vanlige triggere for situasjonsangst er å begynne på en ny skole eller jobb, tale offentlig og møte nye mennesker.
- Situasjonsangst kan være forårsaket av stress i miljøet ditt, tidligere erfaringer, hormonelle endringer og familiehistorie.
- For å takle situasjonsangst, prøv å identifisere hva som utløser den, forbered deg på situasjonen, møte frykten litt etter litt, og utfordre negative tanker.
Situasjonsangst er følelsen av angst som oppstår i nye eller ukjente situasjoner. Det er ikke et eget problem, men en måte å forklare hvordan angst påvirker mennesker.
Mange mennesker går gjennom situasjonsangst på et tidspunkt i livet. Hvis det er mildt, trenger det vanligvis ikke behandling. Det finnes imidlertid måter å håndtere det på, slik at det ikke plager noen for mye, spesielt hvis det skjer ofte. For eksempel, hvis noen reiser mye og synes det er stressende, vil de kanskje jobbe med sin situasjonsangst.
En studie fra 2020 fant at angstsymptomer rundt om i verden har økt mye. Noen ganger føler folk bare engstelige i visse situasjoner.
Får du for eksempel svette håndflater når du snakker foran en folkemengde? Eller føler du tetthet i brystet når du ber sjefen din om en høyning? Det er det vi kaller situasjonsangst.
Hva er situasjonsangst?
Situasjonsangst er en type angst som oppstår i spesifikke situasjoner. En person kan føle seg rolig og avslappet på ett sted, men virkelig stresset og nervøs på et annet sted som utløser deres angst. Dette er en normal del av livet og er kjent som situasjonsangst.
Når noen står overfor den angstutløsende situasjonen, kan de føle fysiske og mentale tegn på angst, som et rasende hjerte eller nervøse tanker. Men når de forlater den situasjonen, går angsten vanligvis tilbake til det normale.
Kan situasjonsangst være nyttig?
I mange situasjoner kan situasjonsangst faktisk være en god ting fordi det hjelper folk å reagere bedre på farlige eller stressende øyeblikk. Her er noen ganger når situasjonsangst kan være nyttig:
- Når du står overfor en aggressiv person
- Lede en presentasjon på jobb
- Ta en prøve på skolen
- Forberedelse til en idrettskonkurranse
Å ha litt angst i disse situasjonene kan bidra til å forbedre ytelsen, øke fokus og føre til bedre resultater.
Tegn og symptomer på situasjonsangst
Situasjonsangst er en type angst som bare oppstår i spesifikke situasjoner. Vanlige situasjoner der folk føler denne angsten inkluderer:
- Ta en test
- Snakker foran et stort publikum
- Møte nye mennesker
- Besøke legen
- Fly på et fly
- Opptre på scenen
- Konfrontere noen
- Lede et møte
- Jobbintervjuer
Når du står overfor en situasjon som gjør deg engstelig, kan du oppleve både fysiske og psykiske symptomer.
Situasjonsbetinget angst vs. angstlidelser
Det er en liten forskjell mellom situasjonsangst og andre angstlidelser, som sosial angstlidelse eller separasjonsangstlidelse. Det kan være vanskelig å skille dem fra hverandre, så bare utdannet psykisk helsepersonell bør stille diagnosen.
For eksempel kan noen med edderkoppfobi virke som om de bare har situasjonsbetinget angst for å være rundt edderkopper. Men angstlidelser er forskjellige på grunn av hvor sterke, hyppige eller langvarige symptomene er.
- Intensitet: Situasjonsangst kan føles intens, men hvis noen opplever svært høyt stress som fører til panikkanfall, kan de ha en angstlidelse.
- Frekvens: En person med situasjonsangst føler seg vanligvis engstelig i bare noen få spesifikke situasjoner. Hvis de begynner å føle seg engstelige i flere og flere situasjoner, kan det utvikle seg til generalisert angstlidelse.
- Varighet: Følelser av situasjonsangst forsvinner vanligvis når personen forlater den stressende situasjonen eller etter at de har tilpasset seg. Men noen med en angstlidelse kan føle seg engstelig i lang tid, selv gjennom dagen.
Ingen skal måtte finne ut forskjellen mellom situasjonsangst og angstlidelser på egenhånd. Det er viktig å søke hjelp fra psykisk helsepersonell for støtte og veiledning.
Hva utløser situasjonsangst?
Situasjonsangst oppstår når visse steder, opplevelser eller hendelser får deg til å føle deg nervøs. Vanlige utløsere inkluderer:
- Første skoledag
- Jobbintervjuer
- Første dag på ny jobb
- Møte noen for en første date
- Reise til et nytt sted
- Å være borte fra hjemmet
- Å snakke foran folk
- Møte nye mennesker på en fest
- Å lede en gruppe
- Småprat med fremmede
- Sosiale situasjoner
Eksempler på situasjonsangst
Det kan være vanskelig å si om du føler situasjonsangst fordi tegnene er forskjellige for alle. Noen symptomer, som hodepine eller rask hjerterytme, kan også skyldes andre ting. Eksempler inkluderer:
- Svette eller føle seg kvalm før du tar tester
- Bekymre deg mye om å rekke flyet når du reiser
- Får hodepine av å stresse over å ikke være klar for presentasjoner
- Hoppe over sosiale arrangementer fordi du er redd for å bli dømt
- Har problemer med å sove fordi du er bekymret for møter
Årsaker til situasjonsangst
Situasjonsangst har ikke bare mange triggere fra livshendelser, men den har også flere årsaker knyttet til hvordan en person vokser og utvikler seg. Noen viktige årsaker til situasjonsangst inkluderer:
- Miljø: Hvis noen er i stressende eller usikre situasjoner over lengre tid, kan de utvikle situasjonsangst på grunn av omgivelsene.
- Traumer: Personer som har opplevd overgrep, omsorgssvikt eller overgrep har større sannsynlighet for å ha en form for angst. Denne angsten kan bare skje i visse situasjoner, eller den kan vokse til en mer alvorlig angstlidelse.
- Hormoner: Både menn og kvinner kan ha hormonelle endringer som fører til angst. For eksempel kan en kvinne vanligvis føle seg rolig, men hvis hun står overfor en stressende situasjon mens hun har mensen, kan det utløse angst.
- Genetikk: Hvis en persons familiemedlemmer har angst, kan det være mer sannsynlig at de også har angst. Selv om de ikke har en fullstendig angstlidelse, kan de fortsatt oppleve situasjonsangst.
Hva kan du gjøre for å takle situasjonsangst?
Situasjonsangst kan være tøft, men det er mange måter å håndtere den på. Her er noen strategier som kan hjelpe:
Identifiser utløserne dine
Prøv å finne ut hva som gjør deg engstelig. Når du kjenner triggerne dine, kan du planlegge hvordan du skal håndtere disse situasjonene. Hvis du for eksempel blir nervøs før du holder en presentasjon, kan du forberede deg på forhånd for å lette nervene.
Vær forberedt
Angst kommer ofte av å føle seg uforberedt. Jo mer klar du er for nye situasjoner, som å starte en ny jobb eller holde en tale, jo mindre engstelig vil du føle deg.
Møt frykten din
Sakte å utsette deg selv for det som gjør deg engstelig kan hjelpe. Start i det små, som å tenke på situasjonen, og jobb deg gradvis opp til å faktisk møte den.
Utfordre negative tanker
Angst kan føre til hva hvis tenkning, der du forestiller deg de verste scenariene. Når dette skjer, prøv å erstatte disse tankene med mer positive og realistiske.
Unngå usunne mestringsvaner
Ta en titt på hvordan du håndterer angst. Unngår du folk, bruker for mye eller spiser du for å føle deg bedre? Disse vanene kan virke nyttige i øyeblikket, men de gjør ofte angsten verre i det lange løp. Se heller etter sunnere måter å takle det på.
Finn sunnere måter å håndtere angst på
Sunnere mestringsstrategier kan få deg til å føle deg roligere og mer i kontroll. Noen eksempler er:
- Snakke med venner eller familie for støtte
- Trening
- Praktisere mindfulness eller meditasjon
- Skrive i en takknemlighetsdagbok
- Gjøre en hobby eller aktivitet du liker
Bruk avslapningsteknikker
Lær avspenningsstrategier, som dyp pusting eller visualisering, for å roe deg selv raskt i angstfulle øyeblikk. Progressiv muskelavspenning, hvor du spenner og slapper av ulike muskelgrupper, kan også hjelpe.
Endre dine tankemønstre
Positiv selvsnakk kan øke din evne til å håndtere angst. Prøv å fortelle deg selv ting som:
- “Jeg har dette.”
- “Jeg kan klare dette.”
- “Dette er bare angst, og jeg kan takle det.”
Bruk jordingsteknikker
Jordingsteknikker hjelper deg å holde deg i det nåværende øyeblikket og ta tankene bort fra angst. En metode er “333-regelen” hvor du fokuserer på tre ting du ser, tre lyder du hører og tre deler av kroppen din for å hjelpe deg med å jorde.
Langsiktig situasjonsbetinget angstbehandling
Forskjellen mellom situasjonsangst og en full angstlidelse kan være vanskelig å si. Hvis du har prøvd å bruke mestringsstrategiene ovenfor, men fortsatt sliter, kan det være på tide å få hjelp. Besøk vår nettside Spesialistipsykiatri.no, for å avtale en vurdering for angstbehandling med en psykisk helse personell. Spesialistene våre kan snakke med deg og om nødvendig diskutere om angstmedisin også kan være nyttig.
Ofte Stilte Spørsmål (FAQs)!
Hvordan er situasjonsbestemt angst forskjellig fra generalisert angstlidelse?
Situasjonsangst oppstår bare i visse situasjoner, som offentlige taler eller jobbintervjuer, mens generalisert angstlidelse (GAD) er pågående og påvirker flere områder av livet, og forårsaker bekymring for mange ting hele tiden.
Er situasjonsangst vanlig i Norge?
Ja, situasjonsangst er ganske vanlig i Norge. Mange opplever det under stressende hendelser, som eksamener, presentasjoner eller store endringer i livet.
Når bør jeg søke profesjonell hjelp for situasjonsangst?
Hvis situasjonsangst påvirker hverdagen din eller hvis selvhjelpsstrategier ikke fungerer, er det en god idé å søke profesjonell hjelp. Du kan besøke nettsiden vår, Spesialistipsykiatri.no, for å få kontakt med en ekspert på psykisk helse.