Har du Utbrenthet?

Utbrenthet påvirker alle under konstant stress, noe som fører til utmattelse, depresjon og isolasjon. Stol på en psykiatrispesialist for et stabilt og rolig liv.

calendar

Se ledige timer

money

Se alle priser

Responsive Menu Example

Utbrenthet (Kortversjonen)

  • Utbrenthet er preget av fysisk, følelsesmessig eller mental utmattelse, redusert motivasjon, dårligere prestasjoner og negative følelser overfor seg selv og andre.  
  • Tegn på utbrenthet inkluderer mentale (reddende arbeid, mangel på motivasjon), fysiske (utmattelse, kronisk stress) og emosjonelle symptomer (kynisme, irritabilitet).  
  • Årsaker til utbrenthet inkluderer mangel på kontroll over arbeidsbelastning, mangel på anerkjennelse, uklare jobbforventninger, miljøer med høyt trykk og overdreven arbeidsbelastning.  
  • Utbrenthet utvikler seg gjennom fem stadier: bryllupsreisefase, begynnelse av stressfase, kronisk stressfase, utbrenthetsfase og vanlig utbrenthetsfase.  
  • Utbrenthet skiller seg fra stress (overdrevne krav) og depresjon (mangel på motivasjon og håp).  
  • Diagnose innebærer pasientintervjuer, selvrapporterte symptomer og noen ganger psykologiske vurderinger.  
  • Å håndtere utbrenthet innebærer å søke støtte, delta i avslappende aktiviteter, trene, få nok søvn og praktisere oppmerksomhet. 

Hva er utbrenthet? 

Ifølge APA Dictionary of Psychology beskrives utbrenthet somen tilstand av fysisk, emosjonell eller mental utmattelse, sammen med redusert motivasjon, dårligere ytelse og negative følelser overfor seg selv og andre

Hvem får utbrenthet? 

Alle som opplever konstant høyt stress, kan bli rammet av utbrenthet. Dette inkluderer yrkesgrupper som førstelinjearbeidere, leger og sykepleiere, som er spesielt utsatt for denne tilstanden. I tillegg til yrkesrelatert utbrenthet, kan foreldre som tar seg av barn også oppleve denne ekstreme utmattelsen. Visse personlighetstrekk, som behov for å kontrollere alt, perfeksjonisme og en “Type A” personlighet, kan også øke risikoen for å oppleve utbrenthet. 

Håndtere utbrenthet med empatisk hjelp! 

Folk innser noen ganger ikke hvor alvorlig utbrenthet kan være, og dette kan føre til at de lider lenge uten å riktig hjelp. Hos Spesialist i Psykiatri tror vi å ta vare deg. Hvis du merker mønstre i livet ditt som gjør det vanskelig å fungere daglig grunn av utbrenthet, kom til oss. Vi er her for å hjelpe deg og deg til å føle deg bedre. 

Tegn på utbrenthet 

Akkurat som stress, påvirker utbrenthet individer på forskjellige måter. Selv om vi ofte forbinder utbrenthet med følelsesmessig utmattelse, kan det påvirke alle aspekter av livet ditt, inkludert din fysiske helse. Utbrenthet kan vise seg i livet ditt gjennom mentale, emosjonelle og fysiske symptomer. Vanlige symptomer på utbrenthet inkluderer:

Mental utbrenthet 

  • Frykt for arbeid 
  • Manglende interesse eller motivasjon 
  • Redusert følelse av prestasjon 
  • Ukontrollerbar prokrastinering 
  • Følelse av at du ikke kan håndtere nye utfordringer 

Fysisk utbrenthet 

  • Utmattelse 
  • Kronisk stress 
  • Uregelmessige søvnvaner 
  • Plutselige helseproblemer, som hodepine, forkjølelser eller til og med psykiske problemer som depresjon og angst 

Emosjonell utbrenthet

  • Kynisme på jobb 
  • Irritabilitet eller sinne på jobb 
  • Plutselig og intens følelse av å ikke like jobben din 
  • Følelser av håpløshet på jobb 
  • Følelse av at du vil være alene og borte fra andre mennesker 

Hva forårsaker utbrenthet? 

Akkurat som forskjellige tegn viser at noen kan være utbrent, er det også mange grunner til at utbrenthet skjer. Det kan oppstå når stress eller press fra jobben blir for overveldende eller varer for lenge. Dette fører til utbrenthet. Du er i risikosonen ved;
  • Lite eller ingen kontroll over arbeidsmengden din 
  • Ikke motta anerkjennelse eller ros for å gjøre en god jobb 
  • Uklare jobbforventninger 
  • Urimelige eller altfor krevende jobbforventninger 
  • Høyt press på arbeidsplassen 
  • Ha for mye arbeid, spesielt når det gir deg mindre tid til å gjøre ting du liker utenfor jobben 

Hva er de 5 utbrenthetsfasene? 

Utbrenthet er ikke en plutselig følelse. Tankene, følelsene og handlingene dine vil gå gjennom en rekke faser.

Bryllupsreise fase

Akkurat som bryllupsreise fasen i et ekteskap, bringer denne fasen energi og optimisme. Enten du starter en ny jobb eller tar på deg en ny oppgave, er det normalt å føle seg tilfreds og bli mer produktiv, og bruke din kreative side.  

Starten på stressfase 

Når denne fasen starter, vær oppmerksom på eventuelle fysiske eller mentale tegn. Du kan finne det vanskeligere å holde fokus eller være produktiv mens du utfører oppgaver. Fysisk kan du føle deg trøtt, noe som kan gjøre det vanskeligere å sove eller nyte aktiviteter utenfor jobb.  

Kronisk stressfase 

Du vil til slutt nå en fase hvor stresset blir mer vedvarende eller kronisk. Dette kan vise seg som likegyldighet, ikke ferdigstille arbeid i tide, være sent ute eller utsette oppgaver. Sosialt kan du trekke deg tilbake fra vanlige arbeidsrelaterte samtaler. I noen tilfeller kan du bli sint og krangle med kolleger.  

Utbrenthetsfase 

Denne fasen er når du når ditt bristepunkt og ikke kan fungere som vanlig. Du kan føle deg nummen og tvile mye deg selv. Fysiske symptomer kan bli intense, forårsake kronisk hodepine, mageproblemer og andre problemer med fordøyelsen. Venner og familie kan også merke endringer i oppførselen din.  

Vanlig utbrenthetsfase 

Hvis utbrenthet ikke tas på alvor, kan det bli en vanlig del av livet ditt og til slutt føre til angst eller depresjon. Du kan også begynne å føle konstant mental og fysisk utmattelse som gjør det vanskelig å jobbe.

Forskjellen mellom stress og utbrenthet 

Utbrenthet er forskjellig fra stress, selv om det ofte stammer fra vedvarende stress. Stress innebærer typisk et overskudd: for mange krav som presser deg fysisk og mentalt. Til tross for dette kan stressede individer tro at hvis de kan få kontroll over alt, vil de begynne å føle seg bedre. Utbrenthet, derimot, er preget av en følelse av tomhet og mental utmattelse. Det innebærer å føle seg uten motivasjon, å ikke bry seg lenger, og å mangle håp for at ting skal bli bedre. Hvis stress føles overveldende, som å drukne i ansvar, føles utbrenthet som å være helt uttørket. I motsetning til stress, som du ofte er klar over, kan utbrenthet snike seg innpå deg uten at du merker det. 

Utbrenthet vs. depresjon 

Å skille mellom utbrenthet og depresjon kan være utfordrende fordi de deler overlappende symptomer.  

Utbrenthet                                                                                Depresjon  
Ikke diagnostisert som en medisinsk tilstand.           Medisinsk diagnostisert tilstand.  
Forårsaket av eksterne stressfaktorer, som jobb, foreldreskap eller omsorgsoppgaver.  Forårsaket av en kombinasjon av genetiske, psykologiske og miljømessige faktorer  
Kan mangle energi for hobbyer eller interesser.  Kan slutte å finne glede i hobbyer eller aktiviteter de pleide å nyte  
Negative følelser kan primært relatere til jobb, skole, foreldreskap, omsorgsoppgaver eller annen spesifikk kilde til stress.  Negative følelser kan relatere til alle områder av livet.  
Håndtering av utbrenthet involverer håndtering av stressfaktorer, som å ta fri fra jobb eller dele omsorgsoppgaver med andre.  Behandling av depresjon kan involvere medisinering, terapi og livsstilsendringer.  

Hvordan diagnostisere utbrenthet? 

Psykiatere diagnostiserer utbrenthet gjennom en kombinasjon av pasientintervjuer, selvrapporterte symptomer og noen ganger psykologiske vurderinger. Her er en detaljert oversikt over prosessen:  

Pasientintervju

Medisinsk historie: Psykiateren vil samle en detaljert medisinsk historie, inkludert eventuelle tidligere eller nåværende fysiske og psykiske helseproblemer. Symptombeskrivelse: Pasientene vil bli bedt om å beskrive sine symptomer, inkludert deres varighet, intensitet og påvirkning på dagliglivet. Arbeids og livsstressorer: Psykiateren vil undersøke potensielle stressfaktorer i pasientens arbeid og personlige liv som kan bidra til utbrenthet. Atferdsendringer: Psykiateren vil se etter endringer i atferd, som økt irritabilitet, tilbaketrekking fra sosiale interaksjoner eller redusert ytelse på jobben.   

Selvrapporterte symptomer

 Spørreskjemaer og undersøkelser: Pasienter kan bli bedt om å fylle ut standardiserte spørreskjemaer eller undersøkelser designet for å vurdere utbrenthet, slik som Maslach Burnout Inventory (MBI). Subjektiv opplevelse: Psykiateren vil spørre om pasientens subjektive opplevelser av utmattelse, distansering og følelser av ineffektivitet.  

Hvordan håndtere utbrenthet? 

Utbrenthet inkluderer ting som ikke kan kontrolleres. Men det finnes måter å håndtere hvordan du takler stress på. For å komme i gang:  

    • Se på alternativene dine. Snakk med sjefen din om bekymringene dine. Sett realistiske mål for hva som må gjøres og finn ut hva som kan vente. Hvis ting på jobb ikke sannsynligvis vil endre seg, vurder å se etter en jobb som kan passe bedre for deg. 
    • Søk støtte. Søk støtte fra kolleger, venner og kjære. Å snakke med andre kan hjelpe deg med å takle situasjonen. Å føle at du hører til kan beskytte mot utbrenthet. Hvis jobben din tilbyr et ansattassistanseprogram, sjekk ut hvilke tjenester som er tilgjengelige. 
    • Prøv en avslappende aktivitet. Finn aktiviteter som hjelper med stress, som yoga, meditasjon eller tai chi. Selv enkle ting, som å ta dype pust noen ganger om dagen, kan hjelpe med å lette spenningen. 
    • Få litt trening. Regelmessig fysisk aktivitet kan hjelpe deg med å takle stress og ta tankene bort fra jobb. 
    • Få litt søvn. Søvn gjenoppretter ditt velvære og hjelper til med å beskytte helsen din. 
    • Praktiser mindfulness. Mindfulness betyr å være oppmerksom på hva som skjer inni deg og rundt deg uten å dømme eller reagere. Denne praksisen kan hjelpe deg med å håndtere hva som skjer på jobben Sliter du .

Sliter du  med utbrenthet? Få hjelpen du trenger i dag!

Å leve med utbrenthet kan være utfordrende, men du trenger ikke å møte det alene. Våre spesialister på spesialistipsykiatri.no er profesjonelle på å håndtere komplekse utbrenthetstilfeller. Hvis du eller noen av dine kjære står overfor problemer relatert til utbrenthet, kontakt oss. Vi er her for all slags hjelp. 
Fokuserte søkeord: Utbrenthet, utbrenthetssymptomer, tegn på utbrenthet, utbrenthetsfaser, utbrent eller deprimert og utbrenthetsbehandling.

  • Stimulerende midler (f.eks. metylfenidat, amfetamin). 
  • Ikke stimulerende medisiner (f.eks. atomoksetin, guanfacin). 
  • Kognitiv atferdsterapi (CBT) for å utvikle mestringsstrategier. 
  • Atferdsmessige intervensjoner forsterker positiv atferd og reduserer problematisk atferd. 
  • Individualiserte utdanningsprogrammer (IEPs) eller 504 planer på skolene. 
  • Å endre klasseromsmiljøet hjelper til med å håndtere symptomer. 
  • Strukturerte rutiner og klare forventninger. 
  • Regelmessig fysisk aktivitet og et sunt kosthold. 
  • Mindfulness og stressmestringsteknikker. 

Trenger du psykiatrisk hjelp?

Bestill time her

Ofte stilte Spørsmål

Utbrenthet er en tilstand preget av fullstendig mental, fysisk og emosjonell utmattelse.  

Utbrenthet kan være forårsaket av alt i livet som gjør deg stresset og utmattet. 

Historisk sett har utbrenthet blitt opplevd av individer vanligvis mellom 30 og 60 år gamle.  

Scroll to Top