Viktige punkter
- Relasjonen mellom terapeut og klient bygget på tillit, respekt og trygghet
- Det er viktig å velge en autorisert og erfaren terapeut.
- Finn den beste terapien som passer dine mål og behov
- Lær fordel av å gå til riktig terapeut
- Å velge en riktig terapeut er viktig for din personlige vekst og mentale velvære.
Å velge å gå til terapi er en stor og viktig beslutning. Dessuten er det en vanskelig oppgave å velge riktig terapeut. Når du bestemmer deg for å gå i terapi, enten du skal helbrede fra et traume, gjenopprette et forhold, forbedre din mentale helse, eller bare snakke med noen, er det første å finne den rette terapeuten. Så nå har du mange spørsmål i tankene? Som hvordan finne den beste terapeuten ? Hvilke punkter bør jeg huske på? Ikke bekymre deg, denne bloggen hjelper deg med å finne svarene dine om hvordan du velger riktig terapeut for deg.
Terapeuten spiller en svært viktig rolle i din vekst. Komfortforholdet og følelsen av privatliv betyr mye. Å finne den rette terapeuten er en prosess som kan få deg til å føle deg sliten. Derfor er det viktig å gjøre research før du går til en terapeut; ellers gjør det deg mer forvirret.
Her er noen mål og tips du må huske på når du leter etter en profesjonell helseterapeut. Les mer!
Tips for å velge riktig terapeut
Det er mange faktorer som betyr noe når du finner den rette terapeuten for deg, inkludert følelsen av å bli forstått og ha en følelse av trygg plass og privatliv.
Her er en steg-for-steg guide for deg.
Forstå hvorfor du trenger en terapeut?
Å forstå hvilke behov du har og hvorfor du trenger å gå til en terapeut gjør deg tydeligere og hjelper deg med å finne den som passer best. Holder du på med depresjon, føler deg engstelig eller ønsker å helbrede fra et traume? Dette gjør at du finner en terapeut i henhold til ekspertisen som oppfyller dine mål.
Hvis du har å gjøre med familieproblemer, vil du ha en terapeut som får deg til å føle deg følelsesmessig varm og lytter til deg. Mens hvis du har å gjøre med depresjon, trenger du en terapeut som forstår hva triggerpunktene dine er. Hvilken behandling bør gis?
Hvilken terapi trenger du?
Ifølge studiene hjelper det å være tydelig på hva dine behov og mål er for å nå ut til en terapeut deg å vite hvilken terapi som passer deg best. Dette vil også hjelpe deg med å finne en spesialisert terapeut som tilbyr den beste terapeuten på feltet.
Terapier som kognitiv atferdsterapi (CBT), psykodynamisk terapi, familieterapi osv. gis avhengig av dine behov.
Se på beliggenhet og økonomi:
Mens du leter etter en terapeut, gå for et sted som er praktisk, spesielt når du ønsker en personlig avtale. Men nå er online terapiavtaler også populære, så i dette tilfellet er plassering mindre viktig.
Å sjekke arbeidsplanen og timene stemmer overens med deg eller ikke. Som om du har en stram rutine på hverdager, så sjekk om de tilbyr tjenester i helgene eller ikke. Og det viktigste er økonomi.
Terapi kan være kostbart, så bare se på at budsjettet passer med økonomien din. Tilbyr de studentrabatter eller en hvilken som helst pakke for psykiske helsetjenester?
Be en betrodd venn/tillit om pålitelige data på nettet:
Du kan be din betrodde venn om å anbefale en terapeut som passer bedre for deg. Men noen ganger passer kanskje ikke den henvisningsterapeuten best for deg på grunn av forskjellige behov og mål sammenlignet med vennene dine som har å gjøre med forskjellige problemer.
Husk at det å lete etter den beste terapeuten er en lang prosess; en av hovedårsakene er mangel på erfarne og gode terapeuter. Så ikke bli motløs hvis henvisningsterapeuten ikke svarer til dine forventninger. Du må starte reisen fra et sted, og du har startet den på riktig måte.
Det er mange psykiske helseorganisasjoner som fortsetter å oppdatere dataene sine regelmessig. Så hvis du synes det er vanskelig å finne en god terapeut gjennom henvisning, er det en god fordel for deg å sjekke pålitelige data på nettet. Hvilke terapier tilbyr de?
De vanlige terapiene som;
- Kognitiv terapi
- Samtaleterapi
- Family therapy
- Couples therapy
Ikke ignorer de røde flaggene:
Å finne den rette terapeuten for deg kan være en lang og hektisk prosess. Men ikke overse de røde flaggene som kan hjelpe deg med å oppdage en uprofesjonell terapeut.
Her er noen viktige røde flagg du kan se:
- Er terapeuten lisensiert og erfaren nok til å gi en økt?
- Er terapirommet komfortabelt, trygt og følger regelen om personvern?
- Terapeuten må ikke vise dømmende atferd og opprettholde personlige grenser.
- Å avbryte eller ombestille avtaler ofte er et stort rødt flagg.
- Får terapeuten deg til å føle deg komfortabel nok til å snakke om følelsene dine?
Vær oppmerksom på svarene dine og den første løypeøkten:
Toppprioritet må være din følelse av sikkerhet og trygg plass. Føler du deg komfortabel fra tid til annen under økten, spesielt etter å ha diskutert ditt personlige livsproblem? Ved å være oppmerksom vil du få vite om deres tilnærming passer deg eller ikke.
Her er følgende punkter du kan huske på under økten:
- Er terapeuten en god lytter? Eller avbryter deg fra tid til annen.
- Det bør være et nivå av respekt og ingen dømmende kommentarer eller oppførsel.
- Føler du følelsen av å bli hørt?
- Føles komfortabel og sikker
Mulighet for Online terapi:
En av de pålitelige ressursene på nettet for å finne en terapeut er spesialistipsykiatri.no. Hvis du trenger profesjonell hjelp, gå og bestill time for å diskutere problemet ditt i et trygt sted og sikre omgivelser.
Siste tanker:
En terapeut kan være en psykiater og psykolog som jobber i et profesjonelt helsevesen. Å finne den rette terapeuten er så viktig for din mentale helse og personlige vekst. Ettersom du alltid føler deg overveldet når du går til en terapeut, må toppprioriteten være deg selv og din intuisjon. Du bør føle deg komfortabel og sikker nok til å snakke om følelsene dine.
Bestill en time på spesialistipsykiatri.no. Å snakke med en profesjonell psykiater i trygge omgivelser.
Ofte Stilte Spørsmål (FAQs)!
Hva er det første du ser etter når du velger en terapeut?
Det første du kan se etter er at terapeuten er lisensiert eller sertifisert.
Hvor bra føles terapi?
En god terapeut får deg til å føle deg trygg, trygg, verdsatt, forstått og komfortabel.
Når må du oppsøke terapeut?
Når noe forårsaker nød og kontinuerlig påvirker din mentale helse.
Hjelper samtaleterapi?
Kognitiv atferdsterapi (CBT) er også kjent som samtaleterapi. Det er veldig effektivt i behandling av psykiske lidelser.